Gull til Eskil Andersen

​Eskil Andersen med 129 kg i rykk. Foto: Trond Kvilhaug.

Jarleif Amdal
29.10.2017
Eskil Andersen tok gull og det ble bronsje til Ole Magnus Strand og Mathias Hove Johansen under 2. dag av nordisk junior i Pori.

​85kg junior menn

Stavangerguttene Mathias Hove Johansen og Eskil Andersen deltok i dagens andre pulje. Mathias, som er landslagsutøver i friidrett på 100m og 200m, gjorde en fin debut i sin «nye» idrett og leverte et meget godt resultat. Han slet imidlertid med å finne rytmen i rykk på oppvarmingen og bommet et par løft slik at startvekta ble senket til 101kg. Heldigvis fikk vi se en helt annen Matthias på podiet og alle rykkene på 101kg, 105kg og 108kg satt flott på plass. Eskil Andersen jaktet bestemannspremien og kunne løfte på dansken Alam sitt resultat fra puljen før. Det betydde at Eskil behøvde 294kg sammenlagt for å gå forbi Alam sin poengsum på 362 poeng (ny tabell). Eskil åpnet med et meget lett rykk på 120kg men slurvet i andreløftet på 127kg og vekta gikk ned foran. Likevel ble det høynet videre til 129kg hvor Eskil skjerpet seg skikkelig og satte sitt siste rykk bestemt på plass og dermed ny stevnepers i rykk.

I støt innledet Mathias med et flott kickstøt på 132kg før han så satte 136kg i andre løft, med splitt. Olafsson fra Island som rykket 105kg fulgte ikke med på de nødvendige 136kg og ble stående med 135kg i støt og plasserte seg dermed bak Mathias. Roukala fra Finland fikk bare 100kg i rykk men støtet 135kg i sitt andre løft og måtte dermed slå Mathias med 9kg i støt for å gå forbi sammenlagt. Mathias vendte 138kg meget overbevisende i sitt siste støt og hadde vekta oppe på strake armer, dessverre førte en liten ubalanse til at han måtte slippe vekta før han fikk nedsignal og dermed underkjent løft. Roukala gikk for bronsen sammenlagt men bommet i overstøtet på de nødvendige 145kg, dermed ble det altså bronsemedalje på unggutten fra Stavanger i sitt første internasjonale vektløfterstevne. Med 129kg i rykk behøvde Eskil altså 165kg i støt og etter å ha sikret gullet med 150kg i sitt første støt var det denne vekta som ble lagt på stanga. Eskil er en typisk «alt-eller-ingenting løfter» og valgte å la tiden gå ut på andreforsøket for å hente seg bedre inn for den store oppgaven. Draget på 165kg var usedvanlig seigt men Eskil er kjapp og effektiv under slik at han får stanga godt på seg. Vi vet jo at Eskil er sterk i beina men på denne vekta måtte han jobbe hardt for å komme opp. Han prøver å ta overtøtet relativt kjapt men kreftene er dessverre brukt opp og vekta faller ned. Dermed går bestemannspremien til Danmark i år men Eskil vinner klassen med 129kg i rykk og 150kg i støt. Haraldsson fra Island plasserer seg mellom Eskil og Mathias med ny Islandsk juniorrekord i rykk på 125kg og 143kg i støt.


94kg junior menn
Izak Süssmann fra Stavanger VK og Ole Magnus Strand fra Hitra VK var Norges siste utøvere i dette mesterskapet og løftet i siste puljen på søndagen. Izak måtte jobbe litt for å greie å spise seg opp til 94kg klassen men fikk bra igjen for de ekstra kiloene i støtkonkurransen. I rykk startet Izak med slurvebom på 97kg før han tok samme vekt greit i andre løft. Siste rykket på 101kg ble litt frampå og han måtte slippe den. Ole Magnus var pigg på oppvarmingen og vi høynet startvekta til 110kg som han satte greit i sitt første løft. Ole kjempet nå en hard kamp mot Karlsson fra Sverige og Thomsen fra Danmark som begge rykket 112kg i sine første løft. Ole gikk på 113kg for å gå forbi men ble for knapp i draget og han måtte slippe vekta. Vi valgte likevel å gå videre på 115kg da Karlsson tok 114kg i sitt andre rykk. 115kg på Ole satt elegant på plass og han gikk nå forbi sine nordiske konkurrenter. Thomsen satte imidlertid 116kg greit i sitt andre løft mens Karlsson tok 117kg i sitt tredje. Thomsen tok ut alt i sitt tredje rykk og satte 120kg som gav en god ledelse før støtkonkurransen.

Izak leverte en flott støtserie og satte alle løftene sine med 115kg, 120kg og til slutt 125kg flott på plass som gav en femteplass i en hard klasse. Ole var først inn av de tre beste etter rykk men måtte jobbe unødvendig mye i vendingen på 137kg, overstøtet derimot var det ingenting å si på så det satt lett på plass. Karlsson åpnet med et solid støt på 140kg og Thomsen fulgte opp på samme vekt. Ole satte 143kg i et flott løft i andre forsøk og gikk med det opp på andre plass med 258kg, 1kg foran svensken og 2kg bak dansken. Både Karlsson og Thomsen satte 145kg i sine andre løft og stillingen var nå tilbake til som etter rykken men Ole hadde en mulighet til å forbedre sin plassering. 148kg ble valgt i siste forsøket for å gå forbi Karlsson men draget ble for knapt og Ole måtte nedi med det ene kneet for å ikke falle frem i vendingen. Karlsson måtte ha 149kg for å gå opp i ledelsen og Thomsen svarte med å velge samme vekt i sitt siste løft. Den svenske løfteren tok ut alt i sitt siste forsøk og satte de nødvendige 149kg på plass så nå var det bare for Thomsen å svare med samme vekt, dette greide han ikke. Dermed ble sluttresultatet gull til Karlsson fra Sverige med 117kg i rykk og 149kg i støt foran Danske Thomsen på 120kg i rykk og 145kg i støt mens Ole Magnus tok bronsen på 115kg i rykk og 143kg i støt som da er tangering av personlige rekorder.

Nasjonskampen
Nasjonskampen ble vunnet av Finland i alle kategoriene både for gutter og jenter mens Norge havner litt ned på resultatlista i år. Likevel må vi kunne si oss godt fornøyd med årets mesterskap som gav totalt to nordiske ungdomsmestre og en juniormester. I medaljestatistikken får vi, fordelt på både ungdom og junior, 3 gull-, 3 sølv- og 5 bronsemedaljer. I tillegg ble Marcus Bratli beste ungdomsløfter 293 poeng. Takk til alle løftere samt trenerne våre, Jostein Frøyd og Larisa Izumrudova, for god innsats og en flott helg i Finland.