Imponerende løfting i Bergen i helgen

Sandra Nævdal, AK Bjørgvin, imponerte mest av de yngste. Foto: AKB

Tryggve Duun
12.05.2019
Sol Anette Waaler og Kim Eirik Tollefsen ble best av de norske under vennskapsstevnet mellom AK Bjørgvin og VGA St. Maur.
Det ble vist til dels imponerende løfting under vennskapsstevnet mellom AK Bjørgvin og VGA St. Maur lørdag 11. mai. Til sammen 59 løftere stilte til start, hvorav tre stilte utenfor konkurransen mellom de to klubbene. Stemningen i lokalet var til å ta og føle på, og det er ikke vanskelig å forstå at AK Bjørgvin er norges beste vektløfterklubb. Med en slik entusiasme når klubbkameratene løfter må bare samholdet bli godt, og motivasjonen til å trene og bli best styrkes. Det snakkes mye om å glede seg oppriktig over andres resultater. I AK Bjørgvin gjør man helt tydelig det.

I klubbkampen mellom de to klubbene var det VGA St. Mour som vant dameklassen, mens AK Bjørgvin vant herreklassen.

Anäis Michel fra VGA St. Mour ble beste kvinnelige løfter. Hunveide inn på 49,6 kg og fikk 77 kg i rykk og 96 kg i støt. Det ga 167,29 poeng. Anäis Michel vant forøvrig bronse i rykk under EM i klasse 49 kg i april. Så her snakker vi om topp europaelite.

Sol Anette Waaler ble poengmessig nummer to blant jentene (stilte utenfor klubbkonkurransen). Waaler oppnådde sterke 263, 29 poeng, og var dermed tett bak Anäis Michel. Waaler gikk greit inn på 82 kg i rykk. Deretter gikk 85 kg samme vei. På 87 kg virket hun litt reservert og fikk ikke vekta helt på plass. Her er det mye mer å gå på! I støt begynte Waaler på 105 kg. Deretter satte hun ny norsk rekord i klasse 64 kg med 109 kg (kroppsvekt 59,58 kg). På 111 kg i tredje støt kom hun litt frampå i draget på slutten og ble ikke sittende godt under stanga. Dermed ble det bom i vendinga. Likevel meget godt løftet, og hun klarte forbundets krav til VM deltakelse.

Også Sarah Hovden Øvsthus gjorde også et svært godt stevne og ble nummer tre i poengsammendraget med 258,44 poeng. Svært tett i toppen med andre ord. Øvsthus innledet med 78 kg i rykk. Deretter rykket hun veldig greit 80 kg. I tillegg var hun svært nær 82 kg i sitt siste rykk, men hun klarte ikke å holde den. Utrolig nære faktisk! I Støt startet hun på 100 kg som gikk veldig greit. Deretter ble det to bom på 103 kg. Også her sto hun med vekta men fikk en liten ubalanse og måtte slippe. For Øvsthus sin del var det altså veldig lite som skilte henne fra å tukte Sol Anette Waaler poengmessig. Øvsthus klarte dermed B-kravet til VM (krav med en egenandel økonomisk ifb. reisen).

Ine Andersson ble nummer fire av jentene med fine 83 kg i rykk og 104 kg i støt. Det ga 254,59 poeng, og B-krav til VM.

Rebekka Tao Jakobsen hadde ikke helt dagen, og røyk ut etter tre bom i rykk (75 – 77 – 77). I støt fikk hun 97 kg før hun bommet på henholdsvis m100 og 102 kg. Tao Jakobsen har fra før B-kravet til VM (tatt under EM i april).

I herreklassen trakk Kim Eirik Tollefsen det lengste strået. Han startet på 150 kg i rykk før han lett tok 155 kg. På 160 kg trakk han seg litt og det ble bom. I støt begynte han på 190 kg. Lett løft før han like lett tok 195 i 2. løft. I siste støt satte han krystallklart 200 kg!  Ikke noe problem i det hele tatt. Her er det rom for flere kilo veldig snart. 355 kg sammenlagt ga 370,70 poeng og bestemannspremie for menn.

På plassen bak Kim Eirik fulgte EM vinneren i klasse 67 kg, Bernadine Matam. Han løftet nok ikke for full maskin, og tok bare et rykk og et støt på henholdsvis 120 kg og 151 kg som ga 348,81 poeng. Under EM i april i år gjorde han 137 kg i rykk og 175 kg i støt.

Selv om han ble nummer tre poengmessig, bak Tollefsen og Matam, var det kanskje Daniel Roness Strand som imponerte mest av de tre i toppen i herreklassen. Han er tilbake etter skade og fikk 112 – 117 og 122 kg i rykk. Dermed ble det ny norsk rykk rekord i klasse 73 kg! I støt startet Roness på 146 kg som gikk veldig lett og ga norsk rekord sammenlagt. Deretter hadde han to bom på 151 kg (selv om han var veldig nære). Med 151 kg ville det også blitt støtrekord. 268 kg sammenlagt ga 344,67 poeng.

Det var flere av de yngre som tuktet ham så på poeng, men vi må likevell nevne evigunge Børge Aadland som presterte råsterke 115 kg i rykk og 151 kg i støt!  Ikke verst for en mann som raskt nærmer seg 50 år ;-)

I og med at dette først og fremst var et vennskapsstevne mellom AK Bjørgvin og VGA St. Mour må vi helt klart også ta med noen ekstra høydepunkter fra løftingen til Bjørgvinløfterne.

Blant annet jentene imponerte 14 år gamle Sandra Nævdal. Rykkpersen fra NM-junior for 14 dager siden ble økt til 45 og med ny støtpers på 55 ble det også sammenlagtpers med 100 kg, som ga 161 sinclairpoeng.

For gutta var det flere som satte personlige rekorder, særlig juniorene viste vei med å fortsette fremgangen fra NM-junior for 14 dager siden. Kristen Brosvik fikk endelig vist noe av potensialet som bor i ham med norsk rekord i støt på 137 kg. Med personlig rekord i rykk på 107 kg ble det også norsk rekord sammenlagt med 244 kg (273 poeng). Her er det fortsatt mye å gå. Med ny pers i rykk på 110 kg ble han derimot slått av juniorkompis Håkon Eik Litland som med støt på 125 fikk ett poeng mer. Håkon hadde også et svært godt forsøk på 129, men kickstøtet havnet litt frempå og det ble dermed bom denne gangen. Vi regner med at den sitter neste gang, slik at han får tatt kravet til nordisk junior på 239.

Seniorene Peter Wilke (pers i støt 144 og sammenlagt 269) og Robin Lee Lange (pers i rykk 115, pers i støt 151 og sammenlagt 266) fikk også svært god uttelling med nye stevneperser. De nærmer dermed seg kravet til nordisk senior. Det var for øvrig svært mange seniorene fra AK Bjørgvin som hadde prikket inn toppformen til stevnet og resultatene vil gi dem nærmere 1520 poeng i denne lagserieomgangen. Dette vil være den høyeste poengsummen klubben har hatt siden generasjonsskifte i 2015/2