Marcus Bratli best i Norden!

​Marcus Bratli i støt under Nordisk msterskap. Foto: Trond Kvilhaug.

Jarleif Amdal
28.10.2017
Marcus Bratli og Øystein Aleksander Skauge vant hver sin vektklasse under Nordisk ungdomsmsterskap. Bratlig ble i tillegg beste løfter uansett klasse! Det ble flere medaljer både for jenter og gutter.

​Årets Nordisk Mesterskap for Ungdom og Junior avholdes i disse dager i Pori, Finland og Norge stiller i år med ni ungdommer og fire juniorer. Dessverre måtte vår beste junior dame, Emma Hald fra AK Bjørgvin, melde forfall på grunn av skade. Regionstrener i Telemark, Vestfold og Buskerud Vektløfterregion, Jostein Frøyd, samt regionstrener i Sør-Vestlandet Vektløfterregion, Larisa Izumrudova er med som trenere. Leder for troppen er Sportssjef, Jarleif Amdal.

Tradisjonen tro så løftet alle ungdomsløfterne samt junior jenter på lørdagen mens junior gutter løfter i morgen, søndag. I ungdomsmesterskapet ble det to gull til Norge gjennom Marcus Bratli fra AK Bjørgvin i 62 kg klassen og Øystein Aleksander Skauge fra Nidelv IL i 77 kg klassen i tillegg ble Marcus beste ungdomsløfter på hele mesterskapet.

53 kg ungdom jenter
Her ble det en bronsemedalje til Tiril Boge fra AK Bjørgvin etter fem av seks godkjente løft. Tiril, som gjorde et meget bra resultat på RM forrige helg, startet i dag med et litt nervøst rykk på 56kg før hun satte 60kg bestemt på plass i andre løft. Tredjeløftet på 64kg ville forbedret hennes egen norske rekord med 1kg men kom litt på fremkant i dag og hun måtte slippe vekta. I støt sikret Tiril et resultat med lett støt på 68kg før hun tok 72kg i andre forsøk. I sitt siste støt satte hun 75kg og sikret seg med det ny pers i støt og bronsemedalje i klassen. Vinner av klassen ble Sytelä fra Finland som fikk 68kg i rykk og 82kg i støt. Sølvet gikk til lagvenninnen Kirkanen som fikk 64kg i rykk og 74kg i støt.

58 kg ungdom jenter
Helene Skuggedal fra Larvik AK leverte nok en solid konkurranse med seks godkjente løft og et resultat som gav sølvmedalje sammenlagt. Helene startet med et lett rykk på 53kg før hun tok 55kg i sitt andre løft. 57kg satt også elegant på plass i tredjeforsøket. Helene er som kjent en god støter og åpnet meget overbevisende med et solid løft på 76kg. Andreløftet på 79kg var tangering av storesøster, Nora Skuggedal, sin norske støtrekord i klassen og ba ikke på store problemer for Helene i dag. I sitt siste støt gikk Helene for ny personlig rekord på 81kg som også satt bestemt på plass og dermed også ny norsk ungdomsrekord i støt i 58kg klassen. Som sagt så gav dette en flott sølvmedalje i klassen. Gullet gikk til Filippa Frem fra Sverige med 70kg i rykk og 83kg i støt. Agertoft fra Danmark tok bronsen på 52kg i rykk og 67kg i støt.

69 kg ungdom jenter
Sofie Prytz Løwer fra Larvik AK var Norges representant i 69kg klassen og kjempet en hard kamp om medaljene i dag. Etter en meget solid oppvarming ble startvekten til Sofie høynet til 61kg i rykk som hun satte meget greit på plass. 63kg i andre løft var heller ikke noe problem. I sitt siste rykk prøvde Sofie å snike seg foran to finske løftere med et løft på 66kg men ble litt ivrig draget og vekta gikk dessverre rundt slik at hun da ble stående på 63kg i rykk. I støt startet Sofie med et lett løft på 72kg før hun tok 75kg i andre forsøk. Laitinen fra Finland ledet med 2kg på Sofie etter rykk men fikk bare 74kg i støt og bommet sitt siste løft på 77kg. Dermed åpnet muligheten seg for Sofie som nå måtte slå den finske jenta med 3kg i støt for å ta bronsen sammenlagt. Etter en tøff vending samlet Sofie seg bra før overstøtet og trykket de nødvendige 77kg bestemt på plass. 63kg i rykk og 77kg i støt gav 140kg sammenlagt og dermed en bronsemedalje til Sofie. Bra jobba! Gullet gikk til Ericsson fra Sverige som fikk 71kg i rykk og 83kg i støt. Sølvet gikk til Lehtonen fra Finland på 65kg i rykk og 84kg i støt.

62 kg ungdom gutter
Kim Alexander Kværnø fra Hitra VK og Marcus Bratli fra AK Bjørgvin representerte Norge i denne vektklassen. Kim startet med et greit løft på 75kg i rykk men slurvet bort andreforsøket på 77kg. I sitt tredje rykk fikk han imidlertid samlet seg og satte 77kg enkelt på plass. Marcus høynet sin startvekt til 87kg i første løftet som han satte på plass meget enkelt. 92kg i andre løftet gikk også samme vei og han forsøkte seg på ny norsk ungdomsrekord på 97kg i sitt siste rykk. Draget satt bra men dessverre mistet han denne vekta bak i dag. I støt startet Kim med et flott løft på 95kg før han tok 99kg enkelt og greit i andre løftet. Forsøket på ny personlig rekord på 101kg ble dessverre litt for mye i dag. Marcus sikret gullet med et meget overbevisende løft på 108kg. Etter mye rot rundt de andre løfterne i pulja ble det usedvanlig lang ventetid mellom Marcus sitt første og andre støt. Likevel viste Marcus stor styrke, både fysisk og mentalt, ved å sette sitt andre støt på 114kg. I sitt tredje løft prøvde Marcus igjen på å slå sin egen ungdomsrekord i støt men de 117kg ble litt for mye i dag. Sammenlagt så ble det gull til Marcus på 92kg i rykk og 114kg i støt foran Heikuksela fra Finland som fikk 87kg i rykk og 108kg i støt. Kim tok bronsen med 77kg i rykk og 99kg i støt.

69 kg ungdom gutter
Dette var uten tvil dagens mest spennende klasse hvor gullet ble avgjort i konkurransens aller siste løft. Norge var her representert gjennom Aron Sussmann fra Stavanger VK og Robert Andre Moldestad fra Breimsbygda IL. Aron var først ut av de norske og gjennomførte en perfekt rykkserie med flotte løft på 78kg, 80kg og 82kg. Robert innledet på 86kg og satte så 89kg i sitt andre løft. For å gå opp i ledelsen ble det lagt på til 92kg i Robert sitt tredjeforsøk. Dette løftet var på strake armer men en liten ubalanse gjorde at Robert dessverre måtte slippe vekta bak. Aron svimlet litt på sitt første støt på 91kg og måtte ha to forsøk på å sette denne vekta. Siste løftet på 95kg ble litt for tungt i dag og han ble da stående med 91kg i støt. Robert lå 2kg bak Suomala fra Finland etter rykk og åpnet med et lett støt på 108kg. I neste løft gikk vi på 112kg for å gå opp i ledelsen men løftet ble underkjent to mot en dommerstemme uten at vi helt klarte å se hvorfor fra vinkelen vi stod. Deretter startet dramatikken og det tekniske spillet. Finnen gikk inn på samme vekt etter Robert som han satte på plass men fikk så forsøket sitt annullert fordi de senket vekta senere enn det som var tillatt. Dette førte til at den laveste vekta han kunne løfte var 113kg og ikke 112kg. Robert gikk inn og satte 112kg glimrende på plass i sitt siste støt og tok ledelsen sammenlagt med 201kg. Suomala måtte da svare med 1kg mer og hadde fremdeles to løft igjen siden andre løftet hans på 112kg ble annullert. Soumala bommet sitt første forsøk på 113kg. Marcus Bratli som løftet i samme pulje stod fortsatt på 113kg men høynet videre til 114kg som da førte til at finnen måtte inn igjen og dermed bare fikk 1 minutt istedenfor to. Likevel satte Suomala 113kg på plass etter en heroisk innsats i sitt siste, og fjerde, forsøk og ble med det klassens rettmessige vinner med 91kg i rykk og 113kg i støt. Robert tok sølvet med 89kg i rykk og 112kg i støt mens Hodju fra Finland tar bronsen med 82kg i rykk og 98kg i støt.

 77 kg ungdom gutter
Torgeir Bentsen fra Stavanger VK og Øystein Aleksander Skauge fra Nidelv IL fikk sin internasjonale debut på årets mesterskap og leverte gode prestasjoner begge to. Torgeir startet med flotte rykk på 87kg og 91kg før han ble litt for knapp i draget på 95kg i sitt siste forsøk. Øystein innledet med et flott rykk på 93kg før han slurvet bort andreløftet på 97kg. Tredjerykket levnet imidlertid ingen tvil og de 97kg satt bestemt på plass. I støt måtte Torgeir jobbe litt for å komme inn i en god rytme og trengte to forsøk på å sette 108kg men sikret seg med det sølvet sammenlagt. I sitt tredje støt vendte han 114kg på en glimrende måte men hadde dessverre litt for lite krefter igjen til overstøtet og det ble en bom. Øystein startet med et meget løft på 112kg mens han bommet litt på satsen på 115kg i sitt andre støt. Tredjeløftet på samme vekt satt imidlertid greit på plass og dermed var Norges andre gull for dagen sikret. Torgeir tok sølvet med 91kg i rykk og 108kg i støt foran Islandske Magunsson som fikk bronsen på 83kg i rykk og 95kg i støt.