Nordenfjeldsk mesterskap 2017

​Håvard Grostad ble best blant seniorene. Foto: Geir Amund Svan Hasle.

Geir Amund Svan Hasle
26.01.2017
I ungdomsklassen imponerte Aleksander Skauge og Kim Aelxander Kværnø aller mest. Blant seniorene var Håvard Grostad og Sol Anette Waaler aller best.

​Mesterskapet som kårer de beste løfterene nord for Dovre i vektløfting ble i år arrangert av Nidelv IL i deres lokaler på Tempebanen. Konkurransen besto av 65 løftere og ble avviklet over to dager. Fredags kveld åpnet med konkurransen for veteranene.  Her trakk Jan Nystrøm, Trondheim AK, det lengste strået med 337.06 veteranpoeng. På 2. og 3. plass fulgte klubbkameratene Ronny Fevåg, 329.96 poeng, og Torstein Gjervan med 321.92 poeng. I fredagens andre pulje  deltok også ni deltakere i kategorien senior menn som sørget for en jevn pulje med mange gode løft og personlige rekorder.

Lørdagens første puljer besto av de yngste løfterene. I ungdomsklassen for kvinner ble beste løfter Ronja Lenvik fra Hitra VK med 114.35 poeng. Like bak fulgte de løfterene fra Trondheim AK Hannah Økland med 112.69 poeng og Amalie Straume med 107.72 poeng.

Jevnt i toppen var det også i ungdomsklassen for menn. Her trakk Øystein Aleksander Skauge fra arrangørklubben, Nidelv IL, det lengste strået med 256.94 poeng. Andreplassen gikk til Kim Alexander Kværnø fra Hitra VK med 254.08 poeng. Stephan Paulsen, Hitra VK, sine 247.58 poeng hold til 3. beste ungdomsløfter på herresiden. Alle disse hadde forsøk på høyere vekter som ikke gikk denne gangen.

Blant juniorene var det i år lav deltagelse på både kvinne- og herresiden. Lav deltagelse var derimot ingen hindring for god løfting. Tina Marita Kværnø fra Hitra VK kapret beste junior på kvinnesiden med 6 godkjente løft og 159.59 poeng. Sunniva Block fra Nidelv IL tok andreplassen med 140.30 poeng.

Øystein Østby Røskaft fra Nidelv IL fikk bestemannspremien i junior menn med poengsummen 182.27. Øystein løftet to godkjente i rykk og to i støt. Her ville godkjente siste forsøk gitt kvalifisering til NM for juniorer.

Lørdagens nest siste pulje besto av de resterende senior menn. Her leverte Håvard Grostad fra Nidelv IL løfting på nasjonalt toppnivå. På 90.9 kg kroppsvekt gjorde han en solid rykkserie på 135 kg etterfulgt av 141 kg. Siste forsøket på 143 kg var nært, men endte med bom i fremkant. I støt startet Grostad med et solid løft på 160kg før han gikk på 170 kg. Det ble to forsøk på denne vekten. Begge endte med bom i overstøt etter to gode vendinger. 170 kg ville gitt 360 poeng til Håvard. Dette er også kvalifiseringskravet forbundet har satt for EM senior som avvikles i Split, Kroatia i begynnelsen av april. 301 kg sammenlagt ble 348.47 poeng. En solid bestemannspremie til Håvard Grostad og fjerde beste poengsum fra alle landsdelsmesterskapene (uoffisiellt). Bak Grostad fulgte Morten Almaas, også fra Nidelv IL, med 291.02 poeng. Tredjeplassen gikk til førsteårs senior, Runar Klungervik fra Hitra VK. Klungervik oppnådde 284.10 poeng.

Hele mesterskapet ble avsluttet med konkurransen for senior kvinner. Også her fikk publikum se på løfting i øvre sjikt nasjonalt. Dette sto Trondheim AK løfteren Sol Anette Waaler for. I klasse 58 kg rykket hun 71 kg i sitt andre forsøk før 74 kg endte med bom foran. I støt åpnet Sol med solid løft på 87kg. I hennes andre forsøk gikk hun på 91 kg. Det ble en lett vending, men på grunn av svimmelhet måtte løftet avbrytes før overstøtet. Sol valgte å stå over sitt siste forsøk. 158 kg totalt gir 225.14 poeng. Dette holder til femte beste poengsum blant alle senior kvinner i de tre landsdelsmesterskapene (uoffisiellt). Andreplassen gikk til klubbvenninnen Mari Rotmo med 210.82 poeng. På tredjeplass finner vi Kristin Solbakken fra Nidelv IL. Med 6 godkjente løft bryter hun for første gang 200-poengsgrensen og havner på 202.82 poeng.