Nordisk ungdom og junior 2018

​Det norske laget i København. Bak f.v: Landslagstrener Jarleif Amdal, Bendik Dalen, Håkon Eik Litland, Julia Jordanger Loen, Helene Skuggedal, trener Geir Amund Svan Hasle og Maren Fikse. Foran f.v: Trener Larisa Izumrudova, Robert Andre Moldestad, Tiril Boge, Aron Süssmann og Mathias Hove Johansen.

Jarleif Amdal
16.10.2018
Tiril Boge og Robert Andre Moldestad vant begge sin klasse under Nordisk ungdom og junior i København i helgen

Norge stilte med fire ungdommer og fire juniorer under årets Nordiske Mesterskap for ungdom og junior i København i helgen. Den lokale klubben, IK-99, med leder Anders Bendix i spissen hadde lagt opp til et flott arrangement og vi fikk se usedvanlig mange tett og jevne kamper om medaljene.

I 58kg klassen for ungdom jenter stilte Norge med Helene Skuggedal og Julia Jordanger Loen som begge var temmelig likt ranket sammen med en jente fra Danmark og en fra Finland. Etter en uhyre spennende konkurranse, hvor det endelige utfallet ikke var avgjort før siste løft, endte det med at Helene tok bronsen mens Julia fikk fjerdeplassen. Helene presterte sitt beste resultat på lang tid etter fem godkjente og knep bronsen med sitt siste støt på 76kg. I rykk fikk Helene 54kg. Julia deltok i sitt første internasjonale mesterskap men satset hardt og gikk for gullet i sitt siste støt. Dessverre ble det en bom på 78kg denne gangen og dermed også en fjerdeplass i den knivskarpe konkurransen. Kun 3kg skilte gullet fra fjerdeplassen. Uansett en meget lovende debut av Julia som fikk nye personlige rekorder med 55kg i rykk og 74kg i støt og som også er ungdom neste år.

Neste nordmann ut var Aron Süssmann i 77kg klassen for ungdom. Aron leverte en kjempekonkurranse og klarte alle sine seks forsøk med 91kg i rykk og 108kg i støt som best. Også i denne klassen var det hard kamp om medaljene hvor begge Islendingene presterte over evne i sine siste støt slik at de skjøv Aron ut av pallen. Likevel en særdeles sterk prestasjon av Aron som var den eneste av de norske løfterne som fikk alle sine løft godkjent.

Håkon Eik Litland debuterte på landslaget med å løfte seg til en sølvmedalje i 85kg klassen for ungdom. Vi visste at Suoniemi fra Finland var en bedre støter men at vi kunne presse ham litt i rykk. Håkon satte ny personlig rekord med 103kg i andre forsøket og fulgte finnen videre opp på hele 110kg i siste løft. Dette ble imidlertid for tungt for begge. I støt fikk Håkon 117kg i sitt andre forsøk mens forsøket på ny personlig rekord på 122kg ble for tungt denne gangen. Fin konkurranse av Håkon.

Tiril Boge løftet for første gang i juniorklassen i et internasjonalt mesterskap og tok gullet i 53kg. Tiril har trent bra i høst og så utrolig solid ut under hele oppvarmingen. Etter et lite feilsteg på andre rykket sikret Tiril ledelsen med 65kg i sitt tredje løft, men det var i støt at Tiril virkelig viste klasse. Tre solide løft på 75kg, 78kg og til slutt ny pers på 80kg gjorde oppgaven umulig for Sytelä fra Finland. Dermed kunne Tiril juble for sin første gullmedalje i et nordisk mesterskap.

Siste norske løfter for lørdagen var Maren Fikse i 75kg klassen for junior. Maren så pigg ut på oppvarmingen men fikk det ikke til å stemme på plattingen i dag. Etter tre bom på 76kg ble det dessverre ingen resultat. Men Maren er junior neste år også og vi er sikre på at hun kommer sterkere tilbake.

Juniorguttene løftet på søndagen og Norge fikk en fin start på dagen med gull i 62kg klassen. Robert Andre Moldestad løftet som vanlig sikkert og bestemt i konkurransen mot svenske Henriksson. Etter tre godkjente løft ledet Robert med 7kg før støtkonkurransen og kampen var i prinsippet avgjort. I støt satte Robert begge sine første løft på 103kg og 107kg før han prøvde seg på 113kg i siste forsøk som dessverre ble underkjent i dag. Med 87kg i rykk og 107kg i støt tok Robert, i likhet med Tiril, sitt første gull i et nordisk mesterskap og det andre gullet for Norge i dette mesterskapet.

Bendik Dalen deltok også i sitt første internasjonale stevne i 69kg klassen for junior. Bendik åpnet konkurransen veldig bra med å sette alle rykkene sine og fikk 92kg i denne øvelsen, 4kg bak Nieminen fra Finland. Støt oppvarmingen gikk også fint men dessverre ble det tre underkjente løft på 115kg og dermed ble han stående uten resultat. Selv om Bendik ikke fikk sin beste debut på landslaget er vi sikre på at han vil riste av seg skuffelsen, ta lærdom av det og komme sterkere tilbake ved senere landslagsoppdrag.

Siste nordmann i aksjon var Mathias Hove Johansen i 85kg klassen for juniorer. Mathias er blant Nordens beste sprintere og trener mye vektløfting som basistrening for å bli bedre i sprint. Som i mange andre vektklasser var det hard kamp om medaljene i 85kg klassen også. Mathias satte ny stevnepers i rykk med et flott løft på 110kg og lå i en fin posisjon før støtkonkurransen. I støt slurvet han bort førsteløftet sitt på 134kg men satte det meget overbevisende i andre løftet. I sitt tredje forsøk trykket Mathias opp 139kg og presset med det begge Islendingene ut av pallen. Dermed sikret Mathias seg sin andre nordiske medalje for året etter bronsen på 200m i juni.

I nasjonskampen havner Norge litt bak de andre nordiske landene med sine ni deltakere. Finland derimot stilte med hele 26 utøvere og ble beste nasjon i alle kategoriene; ungdom gutter og jenter samt junior kvinner og menn.

Leder for den norske delegasjonen var Landslagstrener Jarleif Amdal mens Larisa Izumrudova og Geir Amund Svan Hasle var med som trenere. I tillegg deltok presidenten i NVF, Hilde Næss, som dommer sammen med Tor Steinar Herikstad og Sigvald Monsen.