Norske rekorder i NM junior

​Beste løftere ved NM junior: Ragnar Holme, Tambarskjelvar IL og Julia Jordanger Loen, Breimsbygda IL.    Foto: O.Bergheim

Geir Amund Svan Hasle
09.05.2019
Ragnar Holme fra Tambarskjelvar IL og  Julia Jordanger Loen fra Breimsbygda IL beste løftere ved NM junior

Årets NM junior ble arrangert av AK Bjørgvin lørdag 27. april. Stevnet gikk i Turnhallen, som ligger like ved treningslokalene til AK Bjørgvin. Arrangøren hadde stelt i stand et fint stevneområde for anledningen. Med mye tilreisende publikum var det fine rammer for store prestasjoner og personlige rekorder for dagens løftere.


Det var 62 løftere som stilte til start. Dette gav oss mange jevne og spennende kamper om plasseringene. Publikum fikk også se gode prestasjoner og norske rekorder fra dagens aller beste løftere.  


I første pulje var det klasse 49 kg og 55 kg som konkurrerte om de beste plasseringene. Ronja Lenvik fra Hitra VK tok med seg gullet i klasse 49 kg med 49 kg i rykk og 55 kg i støt.


I klasse 55 kg gjorde hjemmeløfteren Tiril Boge seks godkjente løft med 65 kg i rykk og 77 kg i støt som beste. Sikkert og overbevisende i alle løftene. En klar seier til Tiril Boge og AK Bjørgvin!


I neste pulje var det 59 kg og 64 kg sin tur. Ungdomsløfteren Julia Jordanger Loen fra Breimsbygda IL stakk av med gullet i klasse 59 kg. Hun startet sin konkurranse med en perfekt rykkserie. Etter et sikkert førsteløft på 63 kg ble det lagt på til 67 kg og norsk rekord med 2 kg i andre forsøk. Dette satt like sikkert og det ble høynet videre til 70 kg. Et flott teknisk rykk av Julia og dermed ny norsk rekord for både ungdom og junior med 5 kg i denne klassen! I støt fikk hun med seg 82 kg i forsøk nummer to etter å ha bommet overstøtet i første forsøk. Dette støtet gav ny norsk sammenlagtrekord for ungdom og junior med 152 kg.


I klasse 64 kg fikk vi også være vitne til en herlig rykkserie, denne gangen fra Oda Helene Sunde Svendsen fra Jølster IL. Også hun gjorde en perfekt serie og hun fikk 67 kg som beste. I støt fikk hun med seg 76 i andreforsøket. Dermed 143 kg totalt, personlige bestenoteringer og en klar seier i klassen.


I pulje tre var det klart for de første herrepuljene. Her var det hele tre vektklasser som kjempet om plasseringene samtidig. I klasse 67 kg menn tok Robert Andre Moldestad fra Breimsbygda IL gullet med 90 kg i rykk, 113 kg i støt og dermed 203 kg sammenlagt.


Aron Süssmann fra Stavanger VK tok gullet i klasse 73 kg. Tre godkjente rykk også til Aron med et fryktløst løft på 100 kg som beste. I støt fikk han 113 kg og dermed 213 kg totalt for Aron.


I klasse 81 kg ble det en oppvisning av Øystein Aleksander Skauge fra Nidelv IL. Han fikk med seg tre sikre rykk med serien 105 kg, 109 kg og 113 kg. Øystein hadde dagen også i støt. Tre overbevisende løft også her, med 135 kg som beste. Sammenlagt 248 kg for Øystein, nye personlige rekorder i alle øvelser og gull i klassen.


I pulje fire var det klart for klassen med flest deltagere i dag. Det var hele elleve utøvere som stilte til start i klasse 71 kg kvinner. Her var det jevne kamper om nesten samtlige plasseringer, men til sist var det Ida Regine Thorstensen fra Tromsø AK som kom ut med høyest sammenlagt. Det gjorde hun med 60 kg i rykk, 79 kg i støt og 139 kg totalt.


Pulje fem bestod av dagens siste dameløftere. Maren Fikse fra Gjøvik AK viste sterk løfting i klasse 76 kg, men ble desverre kun stående igjen startvektene denne gangen. Det ble 77 kg i rykk og 93 kg i støt. Sammenlagt 170 kg og gull til Maren.


I klasse 81 kg for kvinner fikk vi dagens jevneste pulje. Det var fire deltagere i denne klasse og det var til slutt bare 5 kg mellom fjerdeplassen på 124 kg og førsteplassen på 129 kg. Den høyeste totalen tilhørte Kristina Støfring fra Jølster IL. Førsteplassen ble sikret etter en meget spennende kamp mot Vilde Sårheim fra Breimsbygda IL som endte på 128 kg. Dermed gull til Kristina Støfring og Jølster IL.


I klasse +87 kg gikk seiren til ungdomsløfteren Erika Jellestad fra Vigrestad IK. Dette sikret hun med 53 kg i rykk og 67 kg i støt.


Dagens siste pulje bestod av de tyngste herreklassene. Håkon Eik Litland fra AK Bjørgvin tok en klar seier i klasse 89 kg med 107 kg i rykk og 127 kg i støt.


I klasse 96 kg var det kamp mellom Vetle Andersen fra Larvik AK og hjemmeløfteren Kristen Brosvik. Til slutt var det Vetle Andersen som stod igjen med gullet. Dette sikret han med seks godkjente løft, 112 kg i rykk og 134 kg i støt.


I klasse 102 kg gikk gullet til Hans Gunnar Kvadsheim fra Vigrestad IK med 189 kg sammenlagt.


Mathias Dale fra Breimsbygda IL tok gullet i klasse 109 kg med 190 kg sammenlagt.


I den tyngste klassen stilte Ragnar Holme fra Tambarskjelvar IL. Han stod også for dagens beste resultat på herresiden. Ragnar hadde på forhånd meldt at kravet til EM junior var det store målet for dagen. Han hadde forberedt seg godt for oppgaven og startet med tre godkjente rykk. Ragnar åpnet på 130 kg i første forsøk og la på til 135 kg og norsk rekord i andre forsøk. I siste forsøk flyttet han rekorden videre opp til 138 kg uten problemer. I støt startet han på 165 kg, men måtte ha to forsøk på å sette overstøtet. Dette støtet gav ny norsk sammenlagtrekord på 303 kg for junior menn. EM kravet for Ragnar lå på 310 kg. Dermed måtte han ha 172 kg i sitt siste forsøk. Et sterkt løft, godkjent fra alle dommerene, norsk juniorrekord i støt og sammenlagt og EM kravet i boks! Selvfølgelig også gull til Ragnar.


Når siste løft for dagen var gått var det tid for å dele ut premiene for beste løfter. På damesiden var Julia Jordanger Loen som stod igjen som beste løfter. Dette gjorde hun ved å oppnå 209.30 sinclairpoeng. Med denne poengsummen går også Julia inn på toppen av adelskalenderen for ungdom kvinner. På andreplass for dagen finner vi Tiril Boge med 208.17 poeng og på tredjeplass Maren Fikse med 204.1 poeng.


På herresiden var det Ragnar Holme som tok med seg bestemannsprisen. Dagens poengsum for Ragnar var 328.08 poeng. Nummer to på pallen ble Øystein Aleksander Skauge med 308.22 poeng. Tredjeplassen gikk til Vetle Andersen med 283.07 poeng