VM 2018

​Sarah Hovden Øvsthus ble nr. 28 i årets VM. Foto: Tim Scott @Liftinglife

Jarleif Amdal
13.11.2018
Største norske tropp i et VM på 20 år

Årets Verdensmesterskap for seniorer ble i år avholdt i Asjkhabad som er hovedstaden i det Sentralasiatiske landet Turkmenistan. Landet har kystlinje til det Kaspiske hav, strekker seg østover og grenser til land som Kasakhstan, Usbekistan, Afghanistan og Iran. Turkmenistan er omtrent 100 000km2 større enn Norge og har nærmere 6 mill. innbyggere hvor tilnærmet alle er muslimer. 80% av landet er dekket av ørken og befolkningstettheten er derfor lavere enn i Norge faktisk. Hovedinntekten kommer fra olje- og gasseksport. Lite er kjent om Turkmenistan da landet er lukket og ofte sammenliknes med Nord-Korea. President Gurbanguly Berdimuhammedov betraktes som mer liberal enn sin forgjenger Saparmurat Niyazov men styrer likevel landet med jernhånd. Religions- og ytringsfrihet er forbudt og Human Rights rangerer Turkmenistan som et av de mest undertrykte landene i verden.

Som arrangør av VM i vektløfting må man likevel kunne si at en aldri har sett noe tilsvarende. Mesterskapet ble avholdt i et gigantisk idrettskompleks som ble bygget til fleridrettsmesterskapet «Asian Material Arts Games» i fjor og skal visstnok ha kostet nærmere 5 mrd. Dollar. Idrettsparken holdt så absolutt OL-standard og en kunne se at mesterskapet ble brukt for å promotere vertsnasjonen på best mulig måte. Ingenting var overlatt til tilfeldighetene. Alle land fikk til og med en egen assistent fra arrangør som sørget for god informasjon og oppfølging vedrørende stevnet. Jemal, som var vår assistent, tok oss dessuten med rundt i byen og viste oss steder som nok få utlendinger hadde vært før. Dette var en helt unik opplevelse som vi absolutt ikke hadde sett for oss på forhånd.

 

Når det gjelder selve stevnet så var dette et særegent mesterskap på flere måter. Det mest påfallende var at det var første stevne i den nye OL-kvalifiseringen til Tokyo 2020 og dermed også første gang man konkurrerte i de nye vektklassene. Av de 10 vektklassene for damer og 10 for herrer er det kun 7 for hvert kjønn som er inkludert i OL. IWF har uttrykt at de vil opprettholde kvaliteten og prestisjen i klassene som ikke er med på OL men på årets VM vil jeg si at det var en tydelig skille kvalitetsmessig. En kunne se at det var flere utøvere i OL-klassene og at det var tettere og generelt høyere nivå også.

 

Totalt deltok det 310 herrer og 272 damer fra 88 nasjoner i årets mesterskap. I tillegg ble 75 utøvere fra 26 nasjoner nektet deltakelse på grunn av manglende rapportering av utøverinformasjon. Dette med å utestenge utøvere på grunn av utøverinformasjon blir sett på som et av IWFs nye antidopingtiltak for å tilfredsstille IOC sine krav og beholde plassen i OL. Tiltaket skapte dessuten en del debatt hvor representanter fra flere land kritiserte både ADAMS systemet og rutinene rundt bestemmelsene. Vedtaket fikk ikke mindre oppmerksomhet da styret i IWF tillot fire mannlige utøvere fra vertsnasjonen som ikke hadde rapportert utøverinformasjon å delta på VM utenfor konkurranse. Et annet grep i IWF sin antidopingstrategi er å overlate all dopingkontroll i internasjonal vektløfting til et uavhengig internasjonalt dopingkontroll organ kalt International Testing Agency (ITA). Siden det fremdeles gjenstod et par formaliteter var ikke dette samarbeidet klart til årets VM men det skal, etter alt å dømme, tre i kraft fra og med neste år. Det er også interessant å se at IWF har utformet sitt eget e-læringskurs for antidoping tilsvarende Ren Utøver programmet vi har i Norge. E-læringskurset kalles «iliftclean» og kan tas av alle på følgende nettside: https://iliftclean.com/. På årets VM var det et krav om at alle deltakerne skulle gjennomføre kurset for å kunne delta.

Norges Vektløfterforbund stilte i år med sin største tropp i et Verdensmesterskap siden VM i Lahti i 1998. Den gangen var det Beate Amdahl, Katarina Sederholm Hoff og Odd Gunnar Røyseth som representerte Norge. I år var Sarah Hovden Øvsthus, Ine Andersson og Kim Eirik Tollefsen norske deltakere.

 

Sarah Hovden Øvsthus

Sarah Hovden Øvsthus løftet på mesterskapets første dag, 1. november, og var plassert i en særdeles tett C-gruppe i 55kg klassen. Det var faktisk så tett at laveste startvekt i rykk blant de 11 utøverne var 75kg mens høyeste startvekt var 78kg. Det sier seg selv at det å time en oppvarming i en slik gruppe er særdeles utfordrende, spesielt når de fleste utøverne også høyner startvekten sin. Med tanke på den utfordrende konkurransesituasjonen og at mesterskapet inngår i OL-kvalifiseringen ble taktikken å kjøre en mer defensiv linje med små høyinger.

Rykken til Sarah ble litt forstyrret da den tyrkiske jenta bommet seg ut og pausen mellom siste oppvarmingsløft og første forsøk ble litt i lengste laget. Sarah bommet litt på posisjonen i draget på 77kg slik at vekta gikk rundt. Andre løftet på samme vekt satt meget elegant på plass. 2kg høying førte likevel til lang pause og flere mellomløft. Til tross for den lange pausen satte Sarah sitt siste rykk på 79kg flott på plass og sikret seg en god posisjon før støt.

Støtkonkurransen var heldigvis ikke like tett og vi fikk en bedre forberedelse enn til rykk. Sarah har slitt litt med å bomme førsteløftene sine og dagen i dag var ingen unntak. Heldigvis var hodet på plass i andre forsøket og 97kg og hun hadde dermed sikret seg et viktig sammenlagtresultat. 99kg i siste forsøket var løft Sarah måtte jobbe for og hun ble belønnet med å avansere tre plasser sammendraget.

Selv om resultatet 77kg i rykk, 99kg i støt og 178kg sammenlagt er litt under Sarah sin kapasitet må en se på det som et viktig resultat i OL kvalifiseringen frem imot Tokyo 2020. Resultatet er også likt med det beste internasjonale resultatet Sarah noen gang har oppnådd, noe som må karakteriseres som godkjent under disse forholdene. Totalt plasserte Sarah seg som nr. 28 i 55kg klassen.

 
Ine Andersson

Ine Andersson debuterte i sitt første verdensmesterskap lørdag den 3. november. Ine løftet i C-puljen i 59kg klassen som var plassert etter A-gruppene med stevnestart kl 22:00. Dette var også første gang Ine konkurrerte i 59kg klassen.

Ine har slitt litt med ryggen de siste ukene før mesterskapet men de siste treningene i Asjkhabad var tilnærmet smertefrie og vi kunne følge opprinnelig plan om startvekter på 77kg i rykk og rundt 102-103kg i støt.

Etter en fin oppvarming satte Ine begge sine første rykk på 77kg og 80kg lett på plass mens forsøket på 82kg ble dratt rundt. Dermed ble det en 6. plass i rykk i C-gruppen.

Oppvarmingen i støt gikk også meget bra og vi så en mulighet til å hente noen plasser i sammendraget. Første forsøket på 102kg var ørlite grann i forkant i overstøtet etter en lett vending. Deretter ble det litt dårlig fokus på andreløftet som nok tappet en del krefter uten å gi noe bedre resultat enn det første løftet. På grunn av at stevnet inngår i OL-kvalifiseringen valgte vi å glemme fokuset på plassering og heller prøve å sikre et resultat slik at samme vekt ble valgt også i siste forsøket. Nok en gang en lett vending for Ine men dessverre litt for mye stress i satsen og stanga gikk ned bak.

Ine fikk med det en tøff debut i sitt første VM og var naturligvis skuffet over egen innsats men fikk verdifull erfaring som kan komme godt med neste gang hun skal konkurrere med de beste i verden.

 
Kim Eirik Tollefsen

Kim Eirik deltok i sitt tredje Verdensmesterskap og konkurrerte i C-puljen i +109kg klassen på mesterskapets siste dag den 10. november. Gruppen hadde innveiing allerede kl 06:00 med stevnestart kl 08:00.

Kim har i likhet med Ine slitt en del med ryggen frem imot mesterskapet og har ikke fått trent optimalt av den grunn. Vi visste likevel at styrken har vært bra med tanke på alle de tunge løftene han har hatt i høst.

Oppvarmingen i rykk gikk usedvanlig bra og vi høynet derfor startvekta fra 150kg til 155kg. Det skulle imidlertid vise seg å bli en vanskelig oppgave for Kim Eirik i dag. Etter to bom på 155kg valgte vi å høyne ytterligere ett kg for å få litt mer pause. Denne pausen gjorde tydeligvis godt og de 156kg satt greit på plass i tredje rykket.

Kim Eirik merket mer til ryggproblemene i støt og vi valgte derfor å bli stående på 190kg i startvekt. Et løft som han klarte greit men Kim måtte virkelig jobbe for løftene sine i dag. 5kg høyningen til 195kg i andre forsøk gikk også bra og Kim Eirik fikk med det en fin posisjon i forhold til sine konkurrenter fra Taiwan, Kasakhstan og Finland. I siste støtet ble det forlangt 200kg, som faktisk har vært en rutinevekt for Kim Eirik i høst. I Asjkhabad var imidlertid kreftene brukt opp og det ble en bom i vendingen.

156kg i rykk og 195kg i støt gav 351kg sammenlagt og holdt til en 5. plass i C-gruppa og en 23. plass totalt som var beste plassering av de norske løfterne.

 

Kort oppsummert kan en si at de norske utøverne nok ikke fikk ut sitt fulle potensial under årets mesterskap. Årsakene til dette er mange men skader og krevende konkurransesituasjoner spiller nok en stor rolle. Alle tre har uansett tilegnet seg verdifull erfaring som de kan bruke videre. Sarah og Kim Eirik har dessuten scoret verdifulle poeng i OL-kvalifiseringen. Det betyr imidlertid ikke at alt håp er ute for Ine sin del. Med tanke på at hun har veid inn er hun registrert og trenger da fem stevner til for å tilfredsstille kravet om antall stevner i OL-kvalifiseringen. Siden EM senior neste år går i april er det enda mulighet for å registrere et resultat i første kvalperiode. Antageligvis vil Ine, Sarah og Kim Eirik få selskap av flere norske løftere til dette mesterskapet som avholdes i Bantumi i Georgia.