VM i USA - andre rapport fra sportssjef

Det ble liten tid til å ta bilder under stevnet i USA. Her er Sarah ved en annen anledning, EM 2017. Foto: Tryggve Duun

Jarleif Amdal
30.11.2017
En ok gjennomføring av Sarah Øvsthus i sitt første VM.
Sarah Øvsthus fra AK Bjørgvin var første norske løfter ut i B-gruppen i kvinnenes 53kg klasse. Puljen startet tidlig med innveiing fra kl 06:55 men siden det tilsvarer en norsk tid på kl 15:55 så kan man si at det ikke var så ille. På forhånd hadde vi alliert oss med danskene slik at de kjørte oss opp til det gigantiske Anaheim Convention Centre hvor konkurransen avholdes.

For de som lurer så veide Sarah inn på pene 52,5kg i dag. De mest observante av dere har sikkert merket at kroppsvekten nå har blitt fjernet fra protokollen som følge av det nye reglementet som trådte i kraft i år.

Sarah har virket pigg hele oppholdet i USA og gjennomførte en flott oppvarming i rykk med mange gode løft. Førsteløftet var som ventet litt anspent men de 75kg satt fint på plass. Vi forventet at det kom til å bli en jevn pulje med mange jenter som løftet på de samme vektene så vi la derfor en plan om hvilke vekter som skulle tas på mellomløftene inne på oppvarmingen. De som har vært med på jevne og tette konkurranser vet hvor krevende det er å holde trykket oppe gjennom hele konkurransen med flere mellomløft på oppvarmingen mellom konkurranseløftene. Sarah håndterte imidlertid dette meget bra i dag og jeg vil si at andreløftet hennes på 78kg var bedre enn det første. For tredjerykket valgte vi bevisst å kjøre vår egen konkurranse og gikk derfor på 80kg. Igjen ble det flere mellomløft på oppvarmingen og man kunne se at fokuset til Sarah begynte å kreve sitt da noen av løftene begynte å bli litt ustabile. Likevel må det sies at sisterykket på 80kg var et bra forsøk selv om det var litt for knapt i draget og måtte slippes foran. Etter rykk ligger Sarah som nr. 4.

Om rykk konkurransen kunne oppfattes som tett så var støt konkurransen enda jevnere med hele seks jenter med en startvekt på 95kg. Sarah meldte av nest høyest startvekt på 96kg. I likhet med rykken så gikk støtoppvarmingen knirkefritt hvor det siste oppvarmingsløftet på 96kg var det beste. 96kg i det første forsøket vendes elegant men så kobler Sarah ut totalt før overstøtet og slurver bort løftet som blir underkjent 2 mot 1. Omforsøket på samme vekt er som tatt ut av en helt annen verden og sitter kontant på plass og man lurer på hva i all verden skjedde på det første forsøket. Nåvel! Som i rykken bestemmer vi oss for å gå for resultatet og ikke plasseringen og vi høyner 4kg opp til 100kg. På grunn av den tette konkurransen ville dette bety lang tid og vi så en mulighet til å bruke denne tiden til å få Sarah inn i riktig modus igjen. Alle tre mellomfløftene på 90kg, 90kg og 95kg sitter flott på plass og vi har høye forhåpninger for sisteforsøket. Vendingen på 100kg er definitivt dagens beste og hun tar seg god tid før overstøtet. Dessverre kommer vekten litt for langt bakpå og hun må slippe den.

Med 78kg i rykk og 96kg i støt tangerer Sarah sin norske rekord i rykk og havner litt bak i støt og sammenlagt. Totalen på 174kg gir en 7. plass i B-gruppa så får vi se hva endelig plassering blir etter A-gruppa er ferdig i morgen. Selv om kanskje ikke resultatet i seg selv er overveldende er det likevel mye Sarah kan være fornøyd med i gjennomføringen av sitt første VM. Lopez fra Mexico vinner gruppen med 184kg sammenlagt og jeg vil si at Sarah sitt potensiale er allerede godt nok til å matche dette, eller kanskje til og med overgå det. I dag var det faktisk ikke mye som skulle til for at et middelmådig resultat fort kunne blitt et fantastisk resultat men så er det nå også det toppidretten handler om – å være best når det gjelder. Når marginene er så små så balanserer man virkelig på en knivegg og man er nødt til å bruke de erfaringene man gjør seg til å gjøre det bedre neste gang. Sarah har allerede begynt å se fremover og det tok ikke mer enn en time etter sisteløftet før hun var med Roger å trente knebøy inne i treningslokalet. Det er slik man skal håndtere resultater man ikke er tilfreds med!


Jarleif Amdal
Sportssjef
Norges Vektløfterforbund